Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Český hospodský servíroval Němcům pangase jako bílého lososa

Jak chaoticky vede svůj život, tak to vypadá i v jeho hospodě v Pupplinger Au, dalo by se říci o českém hospodském, který žije na úpatí Alp kousek od Mnichova už sedmnáct let. Není to důvod, proč mu ubývají hosté, a on si proto na pomoc pozval Zdeňka Pohlreicha?

Šéf se do Bavorska těší, je to podle něj kraj dobrého jídla, dobrého piva a super lidí. Navíc je okolí podniku Romana Schmolla součástí turisticky zajímavé přírodní rezervace. Jak si zrovna tam vede v pohostinství Roman Schmoll, který uprchl před třiceti lety před komunisty původně do Rakouska?  

Od té doby za sebou zanechal na své cestě životem několik žen a čtyři děti, páté čeká s teprve třiadvacetiletou Němkou, která se i s těhotenským bříškem v hospodě ohání víc než on. Evidentně si dobře uvědomuje, že úspěch podniku záleží jen na nich.  

Zato Roman vypadá, že ho budoucnost moc netrápí a bere svoji hospodu U Dobráčka víceméně jako zábavu: vykračuje si po podniku ve vyšívaných bavorských kraťasech, podle nálady vaří i obsluhuje. Chaos v kuchyni ani nepořádek kolem podniku neřeší, zato během pracovního dne běžně zvládne vypít dvě lahvinky vína; problém v tom ale nevidí.

V kuchyni U Dobráčka si to dělají moc jednoduché

Do podniku mu chodí česká komunita z okolí na různé národní akce a zabijačky. Aby si udržel stálé hosty, láká je na slevové kupony z novin a dává každý druhý oběd zdarma. Němci se mu do podniku hrnou hlavně na levného pangase: argumentují tím, že vyjde levněji než doma a navíc si svoji vlastní kuchyň nezasmradí rybinou.

Jenže byli by čistotní Němci tak nadšeni, kdyby viděli, jaké poměry panují v kuchyni této hospody, oblíbené jen proto, že je levná? Zdeněk Pohlreich je přesvědčen, že by to majitel s kuchařem uměli udělat "lepší a čistší a je jen otázka, proč to nedělají". Proč například v květnu vaří v nejbohatší německé zemi mraženou zeleninu, to je Pohlreichovi nepochopitelné.

Sabrina, Romanova těhotná německá přítelkyně, má o pracovitosti svého partnera jasno: "Podívejte se na něj, celý den jen sedí u vína a takhle je to pořád." Když jí Pohlreich vysvětlí, jaká technologická nekázeň panuje v kuchyni při skladování masa (proč je to důležité, čtěte například zde) a jak by se to krásné maso dalo s trochou snahy lépe využít i prodat, dostává se Sabrina do varu. Nelíbí se jí, že zatímco se jim Zdeněk snaží pomoci, její přítel to ignoruje.

"Je ti jedenapadesát, kolik nových startů chceš ještě absolvovat?" ptá se vážně Zdeněk o čtyři roky mladšího vrstevníka Romana, který před realitou zavírá oči a vůbec si nepřipouští, že by mohl zkrachovat, i když tomu mnohé napovídá.

A tak mu kolega Zdeněk na světelné tabuli předvede, jak by to vypadalo, kdyby se na ní objevilo nekompromisní sdělení "K pronájmu". "Ty seš takový velký mimino, sympatický, energický, utržený od řetězu, za čas přijdeš o hospodu, o svoji další ženu a zůstaneš tady s kuchařem, kamarádem z mokrý čtvrti, vylitým jak váza," promlouvá šéf do duše kolegovi. Chce ho motivovat, aby přestal být pro lidi adresou, kde se mohou "lacině nažrat", ale stal se místem, kde se fajnově najedí. 

Než vydělávat uboze, nebylo by lepší podnik zavřít?

Veškeré sympatie k Romanovi jsou ale pryč, jakmile se zrovna v přítomnosti štábu a kamer odkryje jeho letitá praxe, o které nic netuší ani jeho přítelkyně. Když se přijdou najíst stálí hosté, mentálně retardovaní lidé, kteří do Romanova podniku chodí už deset let, dostávají místo objednaného lososa levnějšího pangase.

Roky klamaní hosté přestanou k Romanovi po deseti letech chodit.
Stálé hosty by ani ve snu nenapadlo, že dostávají něco jiného, než si objednali.

Sabrina i Pohlreich jsou v šoku a Roman se ještě obhajuje, že "těm" to je jedno, protože to nepoznají a on vydělá. "Když uděláš takovouhle věc, jak asi řešíš ostatní věci?" zděsí se Zdeněk Pohlreich. "Tohle můžeš udělat za války někde ve stanu, ale ne v podniku," zlobí se Romanova otřesená partnerka.

Zdeněk se ale překoná a zůstává, aby hospodě pomohl, i když ho Roman lidsky zklamal. Na zátěžový večer nechá připravit "pečenou lambádu" – jehněčí kolínko se špenátem a knedlíkem. Jehněčí s výborným sosem hosty nadchne. A Zdeněk se na jejich chutě rozhodne zaútočit i odlehčenými jídly moderní gastronomie.

Sezonním šlágrem jsou plnění smrži, úžasná májová houba, ale taky chřest a  čerstvé krevety. "Hezký, jednoduchý, už jsme zapomněli takhle vařit," pase se Roman očima nad novým obsahem talířů. "Tak si zase vzpomeň, vole!" vyzve ho šéf. "Vrátíme se zase k našemu řemeslu," slibuje Roman a je celý naměkko. Přinese ale "šéfova mise" do podniku U Dobráčka výraznou změnu k lepšímu?

Jak svérázný podnik českého krajana v malebném Bavorsku dopadne, se dozvíte v dalším premiérovém dílu pořadu Ano, šéfe! v pondělí večer na televizi Prima family. 

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Tajemství černých děr v oceánu i golfského proudu. Objevte záhady přírody

8. května 2024

Naše domovská planeta Země, na které žijeme a vyvinuli jsme se jako druh, ukrývá stále spousty...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...